Tuesday, November 1, 2011

filling dimsum (Siew Mai)

bahan-bahan
3-4 keping dada ayam, kisar hingga lumat
4 keping cendawan kering, rendam hingga lembut dan cincang halus
1/2 cawan sengkuang cincang halus
3 susu besar fresh bread crumbs
2 sudu besar cincangan daun ketumbar salt,
sugar, perisa and pepper to taste
cara-caranya
gaul semua bahan sebati,
isikan kedalam kulit wantan dan
kukus hingga masak...sekitar 15 minit...
hidang ketika panas dengan sos dan kicap...

Wantan Siew Mai

Bahan-bahan ( +-20 biji )
500g ayam, dicincang
100g isi udang, dicincang
1 sudu besar tepung jagung
2-3 ulas bawang putih, dicincang
1 cm halia, dicincang
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil gula halus
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu kecil garam (atau secukup rasa)
*20 keping kulit wantan
*1-2 biji kuning telur masin, dibahagikan 20
Cara-cara
Gaulkan semua bahan-bahan kecuali yang bertanda * sehingga sebati. P
erap selama 30 minit.
Letak 1 sudu besar ayam yang telah diperap ke atas sekeping kulit wantan.
Rapatkan sekelilingnya dan letak sekeping kuning telur masin di atasnya.
Ulang sampai habis - 20 biji. (Saya takde telur masin, letak cili je.)
Kukus degan api besar selama 10-15 minit.
Sedap dimakan panas-panas.

resepi asal dr myresepi sky