Wednesday, June 24, 2009

Kek pisang bercoklat


from: nor_67@myresipi.com



Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )
250gm mentega/marjerin

3/4 cawan gula caster

2 cawan tepung naik sendiri

5 biji telur gred A

1 cawan pisang yg dilecek

1/2 sudu teh soda bikarbonat

1 sudu teh esen vanila

150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang



Cara-cara


  • Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.

  • Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.

  • Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.

  • Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.

  • Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.

  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.

  • Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.

  • Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.

  • Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup

No comments: