Wednesday, November 16, 2011

Kek Cawan Coklat Dan Krim Putar (Cupcake)

Sumber dari http://resipi.mustaffa.org/
Bahan-bahan
2 cawan air panas
1 1/2 cawan serbuk koko ATAU 4 auns coklat masakan (unsweetened), dicincang
2 3/4 tepung gandum
2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 cawan mentega
2 cawan gula
4 telur
1 1/2 sudu teh vanilla
CARA- CARA
Panaskan ketuhar untuk 325° F ( kukus pun boleh )
Susun 12 kertas cawan kek pada acuan.
Cairkan coklat dan mentega di dalam mangkuk secara double boil.
(Coklat dan mentega di cairkan di dalam mangkuk yang diletakkan dalam periuk air yang mendidih, pastikan air yang mendidih tidak memasuki mangkuk)
Setelah coklat dan mentega cair sepenuhnya, tutup api dan sejukkan coklat tersebut seketika.
Setelah mencapai suhu bilik, masukkan gula, dan esen vanilla. Kacau rata.
Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis.
Masukkan garam,tepung, baking soda & baking powder sedikit demi sedikit sehingga habis dan sebati.
Setelah sebati, agihkan adunan ke dalam setiap cawan kek yang telah disusun tadi.
Bakar selama 20 minit/ masak (uji dengan lidi)
Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sehingga suhu bilik.

No comments: