Wednesday, November 16, 2011

KUIH ASAM GUMPAL

Bahan-bahan
500 gm sagu mata ikan
1 biji kelapa [3 cawan santan
1 s/b halba2 cm halia [hiris]
2 ulas bawang merah [hiris]
1 cawan kacang hijau1 cawan gula
Cara:
1. Kacang hijau direbus sehingga empok dan nampak pecah.
2. Bila nampak agak kering masukkan gula dan kacau sehingga kering betul.
3. Tutup api dan biarkan sejuk.
4. Bulatkan inti kacang hijau dan ketepikan.
5. Sagu direndamkan dan toskan. Siramkan dengan air panas dan kacau rata.
6. Kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
7. Letakkan dalam kukusan. Kukuskan sagu sehingga masak.[lebih kurang 20 minit]
8. Masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dengan api perlahan sehingga mendidih.
9. Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
10. Sejukkan dan hidangkan

sumber dari : http://jaya31.blogspot.com

No comments: