Tuesday, October 25, 2011

Biskut Tembikai

BISKUT TEMBIKAI Resepi Asal : KAK WAN Sumber : KAK ITA Bahan-bahan
150 gm gula kastor
150 gm mentega
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu pekat
320 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (lain kali kena kurangkan)>>yg ni pun kita kurangkan
1/8 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan hijau
paper cups
bijan hitam
Cara-cara
Pukul gula dan mentega hingga sebati. Masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yang sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam.
Uli perlahan menjadi doh. Bahagikan kepada 3 bahagian, merah, hijau dan plain. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
Canai doh plain nipis2 je..pastu salutkan dengan bebola merah tadi. C
anai doh hijau nipis2 gak, kemudian salutkan dengan doh tadi. Buat seperti buah tembikai.
Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya).
Belah 4 bebola tadi, pastu letak lah bijan hitam sikit dan aturlah dalam paper cups dan barulah diletak di dalam tin pembakar. Bakarlah pada suhu 160 drj celcius selama 20-25 minit atau hingga masak.
Bolehlah fikirkan lagi teknik yg lebih pantas ya lepas ni :D pada sapa2 yg nak buat :D
Untuk setiap biji kita buat berat anggaran
>> Hijau: 15g Putih: 13g Kuning: 10g,
Bungkus kuning dulu dan tutup dgn kaler putih,
seterusnyer hijau, buat sampai habis, gunakan cling wrap utk bungkus setiap bebola tu ya.
Thanks to kak ita sbb pikirkan cara nak bulat2kan dia :-)

No comments: