Tuesday, October 25, 2011

Puding tembikai

BAHAN-BAHAN
3keping roti
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair (agak2 dlm 1 cwan atau 1/2 tin susu cair)
8gram serbuk agar2 (boleh guna agar strip y 10 gram tu)
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
4 1/2 cawan air
pewarna merah@kuning /hijau
Cara-cara
-Didihkan 4 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
-Blend halus roti,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn).
-Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
-Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
-Bahagi kepada 3. 3/4satu adunan biarkan warna hijau. 1/2 adunan biarkan warna asal. dan baki nye warnakan Merah @ Kuning..kacau cepat2!
-Tuang ke dalam loyang secara turutan mula2 warna hijau,lps2 warna asal, lps2 baru merah! ketika melapis tuang dari tepi dan pastikan atas dia 2 agak2 licin.. lps2 baru leh tuang layer 2 dan klu nk ltk cincau atau biji selasih ..kacau dalam doh warna merah-Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

No comments: