Tuesday, October 25, 2011

PaU Daging

For the Dough:
1 paket dari tepung pau ready mixed
1 cawan susu / air
1 / 2 cawan gula

For the filling:
285g daging, dipotong dadu
5 ulas bawang putih, cincang
2 sudu besar daun ketumbar, cincang
1 sudu besar biji bijan, dibakar
2 sudu besar minyak
1 sudu besar tepung
Perasa: 3 sudu kecil kicap sos
1 / 2 sdt garam
1 / 2 tsp peras2 sudu kecil minyak bijan
1 / 8 sudu teh lada 2 sudu besar sos tiram
4-5 sudu besar gula 1 sudu besar air
Kaedah:
Campurkan bahan-bahan untuk doh dan menguli sehingga licin dan kenyal.
Biarkan di dalam mangkuk ditutup dengan kain lembap selama 15 minit.
Panaskan minyak dan goreng bawang putih, masukkan tepung dan kacau sehingga tepung masak.
Tambah daging dan perasa. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan bijan dan dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk menyejukkan. Bahagikan adunan kepada 24 keping dan gulung setiap bahagian menjadi bola. Tekan untuk mendatar dan tempat 1 sudu kecil untuk mengisi di tengah-tengah. Isi kan inti, lipatkan bhgn tepi cam pinjut2 langsir(Stamp by pleating the edge). (Jika kedap tidak betul dilakukan, pau akan terbuka apabila ia dikukus). Letakkan kuih pau di atas sekeping kertas sqare menembus panas dan biarkan selama 10 minit di tempat yang hangat. Stim lebih cepat air mendidih yang mempunyai 2 sudu besar cuka ditambah selama 10 minit. (Jangan angkat penutup manakala mengukus) Hidangkan panas.
NOTA:
Apabila membungkus kuih pau, pastikan bahawa doh meleperkan sebesar mungkin dan bahawa minyak atau sos mengisi tidak menyentuh tepi bulatan. Jika adunan terasa kering, air berus di tepi sebelum pleating. ini juga akan memastikan pemeteraian itu tidak akan terbuka. Doh yang besar, menyebabkan ia lebih doh di bahagian atas kuih pau sebagai lipatan anda dan yang pastinya akan memberikan anda pau tersenyum.

No comments: