Thursday, October 27, 2011

Resepi kulit Wantan

Bahan2:
600 gm tepung serbaguna
sedikit tepung iagung (untuk menabur)
400 ml air – boleh tambah jika perlu
1 biji telur
1 sudu teh garam

Cara-caranya:
-gaulkan tepung serbaguna dan garam bersama air (sebaik2nya air hendaklah di masukkan sedikit demi sedikit bagi memastikan ianya sesuai dengan adunan tepung)
-uli hingga menjadi doh yang lembut
-rehatkan doh selama 30 minit dan tutup dengan tuala lembab
-setelah 30 minit, uli lagi doh tadi dan biarkan 10 minit
-canai doh hingga nipis dan tabur dengan sedikit tepung jagung supaya tidak melekat
-terap dengan acuan berbentuk 4 segi atau potong mengikut suka
-lapiskan tiap-tiap keping wantan dengan tepung jagung supaya tidak melekat dan simpan dalam peti sejuk

from :haizaza

No comments: