Tuesday, October 25, 2011

CHOCOLATE ECLAIRS - RESEPI SAJIAN PLANTA

bahan-bahan
120 GM PLANTA
300 GM AIR
180 GM TEPUNG - DIAYAK
4 BIJI TELUR
BAHAN UNTUK INTI; TOPPINGNYA
200 GM CREAM - DIPUKUL HINGGA GEBU
150 GRM COOKING COKLAT CAIRKAN
50 GRM HIRISAN ALMOND
CARANYA
1] PANASKAN OVEN 200C
2] PANASKAN AIR + PLANTA BERSAMA DIDALAM PERIUK. TAMBAH TEPUNG DAN GAUL HINGGA SEBATI. 3] ALIHKAN DARI API, MASUKKAN DALAM MIXER DAN PUKUL HINGGA ADUNAN JADI SUAM2
4] TAMBAH TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI - PUKUL HINGGA SEBATI.
5]MASUKKAN ADUNAN DLM PIPPING BEG DENGAN NOZEL BINTANG.
6] PIPEKAN ATAS DULANG MEMANJANG DLM 7.5CM , BAKAR SELAMA 25 MINIT.
7] BILA DAH SEJUK,POTONG PASTRY DIBAHAGIAN TENGAH LETAKKAN CREAM YANG SUDAH DIPUKUL AWAL2 TADI.
8] CURAHKAN COKLAT ATASNYA N TABURKAN ALMOND SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN...

BAKERY SEMPOI METHOD. MASUKKAN AIR + MARJERIN DLM BEKAS KACA PANASKAN DLM MICORWAVE TILL AIR MENDIDIH KELUARKAN MASUKKAN TEPUNG - KACAU KEJAP MASUKAN TELUR SATU PERSATU - KACAU HINGGA SEBATI. AKHIR PUKUL DENGAN HAND MIXER TILL ADUNAN SEJUK.MASUKKAN DLM PIPPING BEG N BAKAR DLM OVEN.

No comments: