Tuesday, October 25, 2011

Resepi Murtabak Popia

Bahan A (Kulit Murtabak)
* 5- 6 keping kulit popia
* sedikit minyak untuk menggoreng
Bahan B (Inti Murtabak)
* 350 ubi kentang
* 100g daging cincang
* 1/2 biji bawang besar
* 3 sk serbuk kari babas
* 1 1/2 cawan air (anggaran)
* 1 sk garam (anggaran)
* gula
* sedikit minyak
* 2 biji telur
Cara Membuatnya :
1. Kentang di buang kulit, dibersihkan dan di potong dadu kecil.
2. Bawang besar di dadu kecil.
3. Panaskan sedikit minyak.
4. Tumis bawang besar sehingga wangi dan layu.
5. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
6. Kemudian masukkan daging ayam cincang. Kacau rata.
7. Bila daging agak masak masukkan kentang dan air.
8. Kacau sebati, bila air separuh kering masukkan garam, gulasecukupnya.
9. Kacau sehingga air agak kering.
10. Angkat dan sejukkan.
11. Pecahkan telur di dalam mangkuk.
12. Masukkan inti kentang tadi dan kacau sebati. Boleh tambah bawangbesar yang dihiris nipis jika suka.
13. Ambil sekeping kulit popia.
14. Sudukan 2-3 sudu besar inti kentang ke atas kulit popia.
15. Lipat menjadi segi 4 supaya semua inti tertutup di dalam kulit popia.
16. Panaskan pan dengan sedikit minyak.
17. Masukkan murtabak. Bila dah masak, balikkan.
18. Angkat murtabak bila sudah masak.

No comments: