Thursday, October 27, 2011

Pandan Muffin (eggless)

resepi asal : Joayee@MYR
sumber : DayangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan ( 6 )
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (DJ guna 80 g )
1/2 sudu kecil soda bicarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 cawan minyak masak (DJ guna mentega cair)
1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid or di malaysia- ENO
sedikit perasa Pandan + Warna hijau (DJ guna Pandan Emulco)
1/3 cawan chocolate rice (DJ tambah) Cara-cara:
Campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarbonat, baking powder) ke dalam satu bekas.
Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) ke dalam satu bekas yang lain.
Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
Akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau.
Rehatkan 5 minit.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
Masukkan ke dalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C.
Untuk perasa lain boleh try contoh di bawah.
***Actually kukus lagi best kalau nak try option di bawah. kalau bakar kering sgt la pulak.OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya [x]OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soyaDari resepi ni, macam-macam perasa boleh buat. Selamat mencubaRead more: http://dayangjack.blogspot.com/search/label/kek#ixzz1bwohzmQy Under Creative Commons License: Attribution

No comments: